KANDIDATEN
 

Danny, en ung man som vägrar lämna huset mycket till sin mors förtvivlan, försöker bli rik genom att skapa en YouTube-kanal. Han är osäker på ämnet för sin egen kanal, men han har inga problem att diskutera med sin mamma ”världens vägar”. Enligt honom (och hans resultat på Internet) blockeras alla möjligheter att lyckas i livet av kraftfulla religiösa grupper och lobbyer.

SKÅLPLANETEN

Danny, nu lite mer expert på att göra YouTube-videor, försöker göra ett avsnitt om Platt jord-teorin. Moderns ankomst, som begärde skålen och plastskyddet som han plockade från hennes kök, förstör hans planer. Tråkigt men hoppfullt avslöjar Danny sin uppskattning för medeltiden när feodala herrar tog alla beslut. Inget behov av att tänka eller bestämma, bara gör vad du får veta, och livet skulle gå smidigt.

Medan han pratar ser vi popup-fönster med data om förhållandet mellan troende i konspirationsteori och omröstningen för populistiska ledare.

EN DAG VINNAR JAG

I en bar i Budapest spelar István, Ferenc och deras tysta vän ett traditionellt. kortspel. Ferenc - avskedad från sitt jobb på grund av ett drickproblem – försöker förgäves att slå en uppenbarligen lyckligare István, medan Ferenc skyller på alla för hans elände. En inte så nationell bartender serverar dem drycker och försöker stänga baren på grund avden sena timmen. Men spelet fortsätter, István fortsätter att vinna och avslöjar för publiken hans liv och politiska tankar. Floden Donau ligger bredvid baren. På flodensstrand kan vi se ett minnesmärke för de andra offren för nationalistiska idéer tidigare.

 

LITEN BY

På den rumänska landsbygden lämnar Adela, 65, sitt hus mitt på fälten för att shoppa i närmaste by. På vägen möter hon Dumitra, en före detta skolkompis som bor låst hemma, rädd av berättelserna om flygplan som förgiftar luften. I butiken pratar Adela med Irina, ägaren, om alla förändringar som hotar deras livsstil. De kommer ihåg de gamla dagarna under enpartiregimen och sjunger om det.

VAD ÄR EN KONSPIRATIONSTEORI?

En video med blandade tekniker som visar den historiska utvecklingen av konspirationsteorier sedan mänsklighetens början. Från de första gudarna till Illuminati och det mystiska syftet med regeringar som försöker ersätta en befolkning med en annan. Sociala och politiska effekter av dessa övertygelser (val av populistiska ledare, minoritets- och etnisk förföljelse, förstärkning av hårda lagar, murbyggnad...)

Om kampanjen
 

Huvudsyftet med denna kampanj är att avmystifiera sociala myter och konspirationsteorier som sprids av högerextrem ideologi genom faktiska argument utvecklade på grundval av en humoristisk ton. Genom att göra detta delegiterar kampanjen innehållet och formen av sociala myter som syftar till att diskriminera minoriteter och använda dem som syndabock. Kampanjens förväntade resultat är:

  1. Medborgare som har kritisk känsla och inte tillåter emotionell eller psykologisk manipulation genom konspirationsteorier.
  2. Medborgare som kritiskt ifrågasätter riktigheten i konspirationsteorier och granskar förutsättningar enligt analysen av trovärdiga källor och myndigheter.
  3. Medborgare som inte initierar en social radikaliseringsprocess baserad på sociala myter.

Hjälp världen

Kampanjen delegitimerar innehållet och formen av sociala myter och konspirationsteorier som syftar till att diskriminera minoriteter och använda dem som syndabock. Vår kampanj är inte bara en kampanj utan en social rörelse som syftar till att replikera positiva insikter om grundläggande rättigheter, demokrati och öppet samhälle. Under mottot ”höja din röst mot extremistiskt våld” får du möjlighet att delta aktivt i vår kampanj. Den grundläggande frågan borde då vara: hur kan du vara en aktivist som hjälper oss att sprida denna kampanj? Din aktivism inkluderar men är inte begränsad till att skicka oss dina berättelser (text, film, media) om de är kopplade till kampanjens huvudämnen.