A KEZDŐ
 

Danny egy fiatal férfi, aki, édesanyja legnagyobb bánatára, nem hajlandó kimozdulni a lakásból, hanem egy YouTube-csatorna elindításával próbál meggazdagodni. Maga sem igazán tudja, miről is szól a saját csatornája, de az anyukáját azért kioktatja „a világ dolgairól”. Úgy véli (és az interneten is azt olvasta), hogy nagy hatalmú vallási és lobbicsoportok miatt lehetetlen érvényesülni az életben.

 

TÁNYÉRFÖLD

Danny, aki most már kicsit járatosabb a YouTube-videók készítésében, a laposföld-elmélettel akar foglalkozni az aktuális epizódjában. De betoppan az édesanyja, aki visszakéri a tányért és a műanyag fedőt, amit Danny kölcsönvett a konyhából, és ezzel keresztbe tesz fia terveinek. Danny elkenődik, de aztán fellelkesedve beszél a középkorról, amikor a feudális urak hozták meg az összes döntést. Nem volt szükség gondolkodásra és döntésekre: ha az ember azt tette, amit parancsoltak neki, minden simán ment.

Miközben beszél, adatbuborékokban látjuk az összeesküvés-elméletekbe vetett hit és a populista vezetők támogatása közti összefüggéseket.

 

EGY NAP MAJD ÉN NYEREK

István, Ferenc és szótlan barátjuk egy budapesti kocsmában kártyáznak. Ferenc, akit iszákossága miatt elbocsátottak a munkahelyéről, mindhiába próbálja legyőzni a szerencsésebbnek tűnő Istvánt, miközben másokat hibáztat saját gondjaiért. Egy kérdéses nemzetiségű pincérlány italokat szolgál fel nekik és szeretné bezárni a helyet, mert későre jár. De a játék folytatódik, István továbbra is nyerő szériában van, és megosztja a közönséggel az életről és a politikáról alkotott nézeteit. A kocsma közel van a Dunához, és a folyóparton meglátjuk azoknak az emlékhelyét, akik a múltban a nacionalista ideológiák áldozataivá váltak.

A KIS FALU

A romániai vidéken élő 65 éves Adela elindul a földeken levő otthonából a legközelebbi faluba, hogy bevásároljon. Útközben találkozik egykori iskolatársával, Dumitrával, aki többnyire otthonába zárkózva tölti az idejét, mert megrémítették a levegőt megmérgező repülőgépekről terjedő történetek. A boltban Adela Irinával beszélget azokról a változásokról, amelyek az életmódjukat fenyegetik. Felemlegetik a régi időket az egypártrendszerben és egy dalt is elénekelnek erről.

 

MIT NEVEZÜNK ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLETNEK?

A vegyes technikával készült videó az összeesküvés-elméletek alakulását mutatja be az emberiség hajnalától: az első istenektől kezdve az illuminátusokon keresztül a titokzatos célokért dolgozó kormányokig, amelyek megpróbálnak egy népet egy másikkal helyettesíteni. A videó a hiedelmek társadalmi és politikai hatásaira is kitér (pl. populista vezetők megválasztása, kisebbségek és etnikumok üldözése, kemény törvények megerősítése, falak felhúzása...)

Az “Összeesküvés-elméletek” kampányról

A kampány fő célja, hogy humoros formában, ám tényszerű érvekkel alátámasztva leleplezze a szélsőjobboldal által terjesztett társadalmi mítoszoka és összeesküvés-elméleteket. A kampány tartalmilag és formailag is hitelteleníti a kisebbségeket diszkrimináló és őket bűnbaknak használó társadalmi mítoszokat.

A kampány várt hatásai a következők:

1. Kritikai érzékkel felvértezett polgárok, akik nem engedik, hogy érzelmileg vagy pszichológiailag manipulálják őket összeesküvés-elméleteken keresztül.

2. Az összeesküvés-elméletek igazságtartalmának kritikus megkérdőjelezése, a kiindulópontok megvizsgálása hiteles források és szakértők nyomán.

3. A társadalmi mítoszokon alapuló radikalizáció folyamatának elkerülése.

Fogjunk össze!

A kampány tartalmilag és formailag hitelteleníti a kisebbségeket diszkrimináló és őket bűnbaknak használó társadalmi mítoszokat. Kampányunk nemcsak egy kampány, hanem társadalmi mozgalom, amelynek célja, hogy terjessze az alapvető jogokkal, a demokráciával és a nyitott társadalommal kapcsolatos pozitív ismereteket. Az „emelj szót az erőszakos szélsőségek ellen” mottó alatt te is aktívan részt vehetsz a kampányunkban. És hogy hogyan válhatsz aktivistává, aki segít a kampány terjesztésében? Például úgy, hogy ha van olyan történeted, amely kapcsolódik a kampány főtémáihoz, akkor azt elküldöd nekünk (szöveges formában vagy videóban).